Nedjelja Caritasa,14.12.2014.

Obitelj, svjedok zajedništva, vjere, života i ljubavi

Na adrese škola stigle su kateheze za Nedjelju Caritasa!

Potičemo na njihovo korištenje!

Poslanica biskupa Josipa Mrzljaka za Nedjelju Caritasa 2014

Predgovor mons.Fabijana Svaline:

Dragi vjeroučitelji i katehete,

treća nedjelja Došašća odlukom naših biskupa određena je za Caritas – službu djelatne ljubavi Crkve. Na tu nedjelju na svim našim župama molimo za potrebite među nama ali i prikupljamo  darove za pomoć djelovanju župnih, nad/biskupijskih i nacionalnog Caritasa.

Pred Vama je izdanje koje je Hrvatski Caritas u suradnji s Nacionalnim katehetskim uredom pripremio za ovogodišnju Nedjelju Caritasa, koju obilježavamo 14. prosinca i čiji je moto: Obitelj, svjedok zajedništva, vjere, života i ljubavi. Sve kateheze za osnovnu i srednju školu dobile su odobrenje i stručno mišljenje Agencije za odgoj i obrazovanje i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

Donosimo vam i župne kateheze za prvopričesnike, potvrđenike, skupine mladih i obitelji svjesni važnosti katehetskog rada na župama. Vjerujemo da će sve nas zajedno ovi vrijedni materijali potaknuti da probudimo svijest za prepoznavanje i uvažavanje tuđih potreba te na izgradnju brižnih odnosa s bližnjima i potrebitima – kako u nama samima tako i u onima kojima želimo posvjedočiti primjerom uzornog kršćanskog života kako je Isus Krist – živ -  naša nada i spasenje.

Moto koji je ove godine odabran za Nedjelju Caritasa – Obitelj, svjedok zajedništva, vjere, života i ljubavi – podsjeća nas: obitelj je zajednica muškarca i žene koji svoju djecu odgajaju u kršćanskoj vjeri, nadi i ljubavi. Ovakav odgoj, u ozračju dobra, čini da djeca stasaju u zrele i odgovorne ljude pozorne na druge oko sebe i društvo u cjelini. Crkva je svjesna teškoća, problema i izazova s kojima svakodnevno žive obitelji. Zato je u Rimu, u listopadu ove godine, održana biskupska Sinoda na temu obitelji, a papa Franjo u svom pismu obiteljima uoči Sinode podsjeća nas na sljedeće: „U svojem obiteljskom životu dijelite tolike lijepe trenutke: blagovanje, odmor, rad u kući, razonodu, molitvu, putovanja i hodočašća, akcije solidarnosti… Ipak, ako nedostaje ljubavi, nedostaje radosti. A istinsku nam ljubav daje Isus: daje nam svoju riječ koja obasjava naš put; daje nam Kruh života koji nas krijepi u svakodnevnoj muci našega hoda.“ Ove  riječi podsjećaju nas i na važnost iskustva koje oblikuje susret i jedinstvo generacija koje se u obitelji spontano događaju kao niti u jednom drugom susretu. Molimo zajedno da Crkva 21. stoljeća prođe istinski put razlučivanja te usvoji prikladna pastoralna sredstva kako bi pomogla obiteljima suočiti se sa sadašnjim izazovima, u svjetlu i snazi koji dolaze od Evanđelja.

mons. Fabijan Svalina
ravnatelj Hrvatskog Caritasa