Milijun djece moli zajedno

Predmet: Poziv na sudjelovanje u molitvi za jedinstvo i mir: Milijun djece moli zajedno

Vjeroučiteljima osnovnih škola

u Đakovačko – osječkoj nadbiskupiji

Velečasni gospodine! Poštovani/poštovana gospodine/gospođo!

Molimo Vas i ove godine za aktivno sudjelovanje u inicijativi Milijun djece moli zajedno za jedinstvo i mir. Time će se Vaša škola, župa i naša Nadbiskupija uključiti u projekt kojega je pokrenulo Međunarodno katoličko djelo Papinskog prava Crkva u potrebi (“Kirche in Not”).

Inicijativu vidimo korisnom i njezino promicanje preporučujemo prije svega u okviru župnog pastorala i kateheze (djeca uče molitvu krunice, odgaja ih se za sudjelovanje u listopadskoj pobožnosti, među djecom se promiče molitva za mir te ih se odgaja za mirotvornost i katolicitet Crkve, povezuje ih se s vršnjacima koji u svijetu mole na istu nakanu…).

Promicatelji inicijative bi, stoga, trebali biti prije svega svećenici i suradnici u župnoj katehezi. Školski vjeroučitelji mogu uvelike pridonijeti širenju inicijative, prije svega animirajući djecu za sudjelovanje u listopadskim pobožnostima u župi i odgajajući iz za navedene vrednote. Oni inicijativu mogu podržati i tako da npr. u okviru redovitog školskog vjeronauka na početku sata s djecom mole desetinu krunice za mir i sl. U nekim sredinama i školama inicijativa je postala i zajednička na razini čitave župe i/li škole.

Ostvarenje molitve je svake godine predviđeno za 18. listopada. Organizatori te međunarodne inicijative su naveli da bi bilo poželjno da se sva djeca ujedine u molitvi za jedinstvo i mir u isto vrijeme – u 9 sati ujutro. Dakako da to nije svima moguće u navedeno vrijeme (vjerojatno je moguće onima koji u to vrijeme imaju s djecom sat vjeronauka ili župne kateheze). No, uključivanje u akciju je ipak ostvarivo svima – u neko drugo vrijeme tijekom toga dana, a svakoj župnoj zajednici barem u okviru župne listopadske pobožnosti. Tako način i mjesto ostvarenja zajedničke molitve ostaju prepušteni slobodi i kreativnosti pojedinih svećenika, vjeroučitelja, župnih kateheta i njihovih vjeroučenika, odnosno djece i drugih župljana.

U prilogu Vam dostavljamo letak i plakat koji prate navedenu zajedničku molitvu te Vas pozivamo da se uključite u zajedničku molitvenu inicijativu. Cijelu inicijativu te letak možete iskoristiti i objediniti s Vašim redovitim nastojanjem poučavanja djece u molitvi krunice te u odgoju djece za molitvu i sudjelovanje u listopadskim pobožnostima. Dovoljan broj letaka dobit će te od Vašeg voditelja vijeća na prvom vijeću vjeroučitelja.

„Kirche in Not“ nas moli da im pošaljemo povratno izvješće o provedbi projekta. Slobodni smo, stoga, zamoliti Vas da se, ako Vam je ikako moguće, pobrinete da uključivanje Vaše župe i/li škole u inicijativu bude i dokumentirano kojom fotografijom te kratkim pisanim izvješćem. Prikupljeno dostavite u Katehetski ured najkasnije do 25. listopada ove godine.

Zahvaljujući Vam na suradnji, želimo Vam Božji blagoslov!

dr. sc. Teuta Rezo
predstojnica Nadbiskupijskog katehetskog ureda

Đuro Hranić

nadbiskup

Iako će vjeroučitelji na županijskim vijećima dobiti letke i listiće za molitveni dan, stavljamo u rubrici Različiti vjeronaučni materijali (desni izbornik) letak i listić ukoliko je potrebno dodatnih materijala za umnažanje.